Descriere proiect
Obiectiv general – scop proiect
Scaderea riscului de saracie si excluziune sociala pentru 620 de persoane care locuiesc in zone marginalizate in care exista populatie roma din comuna Varasti, judetul Giurgiu, prin realizarea si implementarea unor masuri destinate dezvoltarii locale integrate, centrate pe o abordare multisectorială, coreland și asigurand complementaritea intre investițiile în infrastructura si cele destinate dezvoltarii capitalului uman.
Obiectiv specific 1
Dezvoltarea economica durabila a comunei Varasti prin valorificarea resurselor locale, promovarea culturii antreprenoriale si creşterea participării pe piața muncii a 400 de persoane din grupuri vulnerabile prin programe integrate de informare, consiliere, formare profesionala corelate cu cerintele pietei muncii si ocupare.
Obiectiv specific 2
Creşterea calitatii vietii pentru 620 de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala, din care 100 de copii si 186 romi, prin participarea la actiuni integrate educationale, de ocupare si antreprenoriat, sociale si medicale de calitate, de locuire si reglementare acte, prin promovarea principiilor de incluziune sociala si nediscriminare.
Masura 1, pentru 620 de persoane-total grup tinta, astfel:
Participanti la masuri de educatie (activitatea 1):
-
- 100 de copii, esantionati astfel:
- 30 copii in categoria ante-prescolari
- 30 copii in categoria prescolari
- 20 de copii din clasa IV
- 20 de copii din clasa VIII
- 80 de membrii ai familiilor copiilor, care pot fi mame/tati /tutori
Participanti la masuri de ocupare (activitatile 2 si 3)
- 400 de persoane, din care:
- 350 participanti la cursuri de calificare, nivel I si II
- 50 participanti la cursuri de antreprenoriat
Participanti la masuri sociale (activitatea 4):
- 20 persoane cu dizabilitati care vor participa la Clubul Altfel
- 20 de batrani care vor participa la Clubul Seniorilor
Alte masuri, pentru 620 de persoane-total grup tinta, astfel:
Participanti la masuri sociale (subactivitatea 4.2) – 100 de copii selectati la masurile educationale (activitatea 1), prin realizarea fiecaruia dintre ei a unei anchete sociale.
Minim 500 de persoane din grupul tinta vor participa la campanii cu profil social, ce vor avea diferite teme: problematica persoanelor cu dizabilitati, drepturile copiilor, problematica persoanelor varstnice, utilitate sociala, mediu familial sanatos, promovarea rolului consiliului consultativ in viata comunitatii, solidaritate sociala, participare sociala, prevenirea separarii copilului de familie etc.
Participanti la masuri medicale (subactivitatea 4.3) – 620 de persoane selectate anterior la masura 1.
Participanti la masuri de locuire (activitatea 5) – 70 de persoane (20 de persoane cu dizabilitati, 20 de batrani selectati anterior la Clubul Altfel, respectiv Clubul Seniorilor; 30 de persoane care provin din randul celor care au mai beneficiat deja de una dintre masurile descrise mai sus) carora li se vor reabilita/extinde locuintele.
Participanti la masuri de reglementare a actelor (activitatea 6) respectiv acte de proprietate, de stare civila, reglementarea actelor de identitate etc – 20 de persoane
Participanti la masuri de combaterea discriminarii si promovarea multiculturalismului (activitatea 7) – 400 de persoane, dintre care:
- 15 persoane din cadrul Parteneriatului Social participanti la masurile de ocupare (participanti la activitatea 2 sau 3). 5 membri ai Parteneriatul Social vor face parte si din Consiliul Consultativ si vor participa la campanii de constientizare asupra implicarii active in vederea solutionarii problemelor identificate in comunitate.
- 20 persoane cu dizabilitati sau batrani, participanti la masura sociala (activitatea 4);
- 80 de parinti, participanti la masura de educatie (activitatea 1);
- 285 de persoane, participanti la masurile de ocupare (activitatea 2 si 3).